Detta är en riktigt härlig laxrätt som fungerar lika bra till vardags som till fredagsmyset. Testa den här redan ikväll🤩👏
Original recept från www.instagram.com
March 1, 2024
500 - 600 g lax i bitar
2 msk olivolja, extra virgin
2 st vitlöksklyftor
1 tsk chili flakes
1 st medelstor rödlök
1 st medelstor fänkål
2 msk vitvinsvinäger
2 msk tomatpuré
5 dl matlagningsgrädde
3 msk hummerfond
2 msk citronsaft
1 msk torkad dill
1 msk torkad persilja
Salt & peppar
Sprid ut laxen i en ugnssäker form.
Skiva vitlök, rödlök & fänkål fint. Spara fänkålsdillen i ett glas med kallt vatten till garnering.
Hetta upp en djup panna med olivoljan. Fräs på vitlök, rödlök, fänkål & chili flakes tills allt blir mjukt.
Slå på vitvinsvinäger, torkad dill & torkad persilja och låt vätskan koka bort.
I med tomatpuré och låt den stekas i någon minut för att ta bort beskan och få fram sötman.
Gå i med hummerfonden & matlagningsgrädden. Låt koka ned till en ganska stabbig konsistens. Smaka av med citronsaft, salt & peppar.
Slå såsen på laxen så den täcks. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter eller tills allt fått fin färg.
Garnera med fänkålsdillen & servera med potatis, bulgur, ris eller potatismos.