12.5 g (1/4 paket) jäst för söta degar
50 g margarin
1.5 dl mellanmjölk
1 dl socker
0.5 tsk salt
1 st ägg
5 - 6 dl vetemjöl
1 l rapsolja till fritering
Dekoration
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm upp till 37 grader.
Smula jästen i en bunke, häll över mjölksmöret och rör om till jästen lösts upp.
Tillsätt socker, salt, ägg och hälften av mjölet och rör ihop till en smet.
Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en kladdig deg.
Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta som är 1 cm tjock.
Stansa ut rundlar i den storlek du vill ha, jag använde en skål med 9,5 cm i diameter till de stora och ett vinglas med en öppning på 4 cm i diameter till se små. Gör också ett hål i mitten med exempelvis botten av en tyll.
Lägg donutsen på ett bakplåtspapper, för att de inte ska fastna på bänken. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Värm upp oljan i en gryta till 180 grader. Låt gärna en termometer vara kvar i oljan medan du friterar för att kunna bevaka värmen och justera om den går upp eller ner.
Fritera ett par donuts åt gången till de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper och vänd i strösocker medan de är varma eller dekorera med choklad eller glasyr när de har svalnat.
Ät med ett stort glas mjölk.