Brunkål gjort av vitkål är ett måste på ett halländskt julbord. Äts med fördel till skinka och är fantastiskt gott. När man äter brunkål på restaurang är den ofta väldigt blek och smaklös. Riktig brunkål görs med kärlek och smakar mycket. Detta recept kommer från min man Magnus.
Dec. 5, 2022
3 kg vitkålshuvud
1 l köttbuljong
1 msk soya
Salt
Vitpeppar
0.5 dl sirap
Hacka vitkålen i små bitar
Förstek den hackade vitkålen med smör i ett stekjärn.
Lägg sen den förstekta kålen på en ungsplåt. Häll på ca 1 liter köttbuljong och sätt in den i ugnen på runt 200 grader.
Ta ut kålen efter en stund och smaksätt med kinesisk soya, sirap, vitpeppar och salt. Bara att smaka sig fram efter ett gott resultat. Sen in i ugnen igen. Kålen ska vara i ugnen i cirka en timme sammanlagt, men håll koll och smaka av efter den smaken och konsistensen du önskar.