En jättegod rätt som är enkel att göra till många. Färsk fjärilslax köper du i fiskdisken så skär de upp den så att det blir lätt att lägga i fyllningen.
Jan. 7, 2022
4 st färsk laxfilé, be om fjärilslax
150 g gorgonzola
1 dl gräslök
0.5 dl färsk persilja
2 msk schalottenlök
2 dl murklor förvällda (konserverade går bra)
1 msk mjöl
4 dl vispgrädde
1 st grönsaksbuljong
1 msk olja
Salt
Pressad potatis
Citronklyftor
Börja med murkelsåsen och skala och hacka löken fint. Fräs schalottenlöken i lite smör i en gryta. Skölj murklorna och hacka dom i mindre bitar och fräs murklorna lite kort med löken. Pudra sen över mjölet och rör runt. Häll över grädden och rör ihop såsen. Du kan droppa i lite soya för färgens skull. Smaka av med salt när såsen kokat ihop ett par minuter. Ställ åt sidan och värm upp den strax innan servering.
Mosa gorgonzolaosten och hacka gräslöken och persiljan och blanda ihop det.
Skala och koka potatisen. Lägg varje laxbit med skinnsidan nedåt på skärbrädan. Skär ett snitt mitt uppe på så det blir en liten ficka. Lägg laxbitarna på en smord ugnsform och pensla lite olja och salta. Lägg oströran i fickan på laxen sätt sedan formen i mitten av ugnen ca 8-10 min.
Pressa den kokta potatisen. Lägg laxen på tallriken och häll den varma murkelsåsen runt om. Servera med ett par citronklyftor.