125 g smör
3 dl vetemjöl
3 - 4 msk kallt vatten
1 st ägg
1 st purjolök
3 msk olivolja
200 g färsk spenat
200 g gravad lax
250 g ricotta (en burk)
3 st ägg
200 g riven ost
3 dl grädde
Salt och peppar
Citron- eller limeskivor
Dill
Svartpeppar
Stenbitsrom
Gör pajdegen och förgrädda den i ugnen 225 grader i 10-15 min. Låt svalna lite.
Sätt ugnen på 200 grader. Skär purjolöken i tunna skivor. Fräs den i lite olivolja i en stekpanna ca 3 min. Lägg det på en tallrik.
Hetta upp pannan i ytterligare lite olivolja och stek spenaten tills den är mjuk, ca 3 min.
Skär laxen i mindre bitar. Lägg ricottan i en bunke och blanda i äggen, ett i taget och rör runt. Blanda i den rivna osten och rör i den grädden. Blanda i spenaten och purjolöken och smaka av med salt och peppar. Vänd ner 2/3 av laxen försiktigt och blanda försiktigt.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Toppa med resten av laxen. Täck pajen med ett smörat aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 50 min.
Låt pajen svalna lite innan garnering med dill, svartpeppar, stenbitsrom och citron- eller limeskivor.