Detta här himmelskt smarrigt, ni bara måste prova detta. Jag tycker det går lika bra med förkokta kikärter som med blötlagda över natten. Ni gör som ni vill!
Oct. 15, 2022
500 g torkade kikärtor, blötlagda över natten (går även bra med färdigkokta kikärtor)
1 st gul lök, stor
100 g färsk bladpersilja
2 - 3 st klyftor vitlök
1 st grön chilifrukt
2 - 3 tsk salt
2 tsk svartpeppar
3 msk malen spiskummin
1 st ägg
5 msk sesamfrön
1 msk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 st maizenamjöl
2 dl vatten
Solrosolja, till fritering
400 g färdigkokta kikärtor
1 dl tahinipasta
2 tsk salt
Ca 2 citroner, saften från dem
1 st klyfta vitlök
0.5 dl färsk bladpersilja, mycket fint hackad
1 st grön chilifrukt, mortlad eller mycket fint hackad
4 st tomater
1 st gul lök
1 kruka färsk mynta
1 kruka färsk bladpersilja
2 st citroner
2 - 3 msk olivolja
Salt
Peppar
𝗙𝗮𝗹𝗮𝗳𝗲𝗹: Blanda kikärtor, lök, persilja, vitlök och chili och mal alltihop två gånger i en köttkvarn eller kör det i en matberedare.
Blanda samman med övriga ingredienser och smaka av med mer salt om det behövs. Låt allt vila i ca 15 minuter.
Forma bullar med sked, ca 4 cm i diameter, och fritera dem gyllenbruna i olja, ca 170 grader.
𝗛𝘂𝗺𝗺𝘂𝘀: Mixa de kokta kikärtorna tillsammans med tahini, salt, citron, vitlök, persilja, chili och lite av kikärtsspadet. Smaka av med ev mer salt och citron.
𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝘀𝗮𝗹𝗹𝗮𝗱 𝗺𝗲𝗱 𝗺𝘆𝗻𝘁𝗮 𝗼𝗰𝗵 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗶𝗹𝗷𝗮: Skär tomaterna i tärningar om ca 1x1 cm stora bitar. Skala och hacka löken fint. Hacka mynta och persilja fint. Lägg allt i en skål och tillsätt citron, olivolja salt och peppar.
Servera nyfriterad falafel med hummus och sallad.