Att baka gott glutenfritt bröd kan ta lite tid att lära sig men det går. Härom veckan gjorde jag och svärmor dessa goda glutenfria källarfranskor och de blev saftiga och goda. Knepet med glutenfri bakning är att degen ska vara riktig kladdig så den är svår att hantera. Så dessa bakade jag i muffinsformar så de skulle bli höga och inte rinna ut. Det blev toppen!
Original recept från sandracallermo.se
Oct. 9, 2022
50 g jäst
1.5 tsk salt
4.5 dl vatten
1 msk fiberhusk
3 dl glutenfria havregryn
4 msk rapsolja
5.5 dl glutenfri mjölmix
Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt salt och låt stå ett par minuter och rör om så jästen löses upp. Häll på kallt vatten och rör väl. Vispa ner fiberhusk och havregryn och låt svälla i 10 min.
Tillsätt rapsolja och mjölmix och arbeta degen i ca 5-10 min med assistent eller med elvispens degkrokar. Strö lite mjölmix på degen och låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar.
Stjälp upp degen på ett bakbord med lite mjölmix (vid behov). Dela degen i 12 bitar utan att arbeta degen för mycket. Lägg gärna i stora muffinsformar och ställ på en plåt.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 225 graders ugnsvärme i 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.