En fresh cheesecake med digestivebottenđ° Till grunden av cheesecaken anvĂ€nder jag alltid Camilla Hamids recept pĂ„ hennes cheesecake men byter ibland ut smaker och gelatin eftersom jag Ă€r vegetarian.
March 30, 2023
15 st digestivekex
100 g smör
600 g fÀrskost
1.5 dl vispgrÀdde
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 fint rivet skal av citroner
2 dl havtornssaft
0.5 dl socker
0.5 tsk agar agar (eller 3 st. gelatinblad)
LÀgg bakplÄtspapper i en springform. BÄde i botten och pÄ sidorna.
Mixa kexen i en matberedare. SmÀlt smör och blanda med kexsmulorna. Tryck till en botten i springformen av kex oxh smörblandningen. LÀgg i kylskÄpet medan du gör fyllningen.
Vispa ihop grÀdde och fÀrskosten krÀmigt. TillsÀtt försiktigt florsocker, vaniljsocker och citroncest och rör ihop med en slickepott.
Bre pÄ fyllningen i springformen och stÀll i kylen minst en timme innan du gör havtornsspegeln.
2 timmar före servering: VÀrm havtornssaften och sockret, tillsÀtt agar agar och rör runt tills det börjar puttra, lÄt puttra ca. 2 min under konstant omrörning. HÀll över spegeln pÄ cheesecaken och lÄt stelna i kylskÄpet tills servering.
Dekorerade denna gÄng med kinderÀgg, pÄskÀgg och smÀlt vitchoklad som jag ringlat över bakplÄtspapper och lÄtit stelna.