Saftig fläskfilé med 2 sorters ostar. Ljuvlig gratäng där ugnen sköter det mesta av jobbet. Serveras med en smarrig fetaoströra. Kan det bli för mycket ost?😂🤦♂️ Enkelt, lyxigt & gott. Testa gärna den här. Det är ju ändå lördag idag🤩👏
Original recept från www.instagram.com
Feb. 17, 2024
3 msk + 1 dl rapsolja till stekning
1 st fläskfilé (ca 700g)
1 st gul lök, skivad
4 st vitlöksklyftor, pressad
2 tsk chili flakes
10 st medelstora potatisar, skalade och tunt skivade på t.ex. mandolin
0.5 kruka timjan, finhackad
1 knippe gräslök
6 dl grädde
1 st köttbuljongtärning
60 g blåmögelost
Salt
Svartpeppar
Färsk mozzarella
4 st rågade msk med gräddfil
150 g fetaost
3 msk fint skuren färsk gräslök
1 msk finhackad färsk persilja
2 msk finhackad färsk basilika
Salt
Peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Värm upp en stor kastrull med smör och olja. Tillsätt lök, vitlök & chili flakes, låt svettas i någon minut.
Tillsätt de tunt skivade potatisarna & timjan. Låt stekas på medelhög värme i ca 5 minuter under omrörning då och då. Tillsätt grädde och köttbuljong. Puttra på medelhög värme tills potatisarna nästan blir färdiga men inte helt. Tillsätt blåmögelosten och smaka av med ev lite salt och peppar. Häll över i en ugnssäker form
Salta och peppra fläskfilén och stek i en stekpanna på hög värme så den får en fin gyllene färg men fortfarnade råa inuti. Skär fläskfilén i skivor och lägg ovanpå gratängen. Riv över mozzarella.
Stek i ugnen i ca 15 minuter eller tills fläskfilén är färdig, och tills osten har fått en gyllene yta.
Toppa med finhackad gräslök!