En enkel och så god paj, perfekt för utflykter, matlåda eller middag.
Sept. 30, 2022
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl grahamsmjöl
150 g smör eller magarin
2 msk vatten
3 st ägg
3 dl mellangrädde
Svartpeppar
0.5 tsk örtsalt
200 g rökt skinka
4 dl riven mellanstark ost
Paprikapulver eller cayennepeppar efter smak
👉🏼Pajdegen Blanda i mjöl och kallt smör i en skål, gärna i en matberedare med degkrok så går det enkelt att mixa sen. Bekär smöret så det blir i mindre delar och mixa ihop i matberedaren, eller finfördela med fingrarna. Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen, eller mixa lite mer.
Låt vila i kylen i en timme om du har den tiden, annars funkar det att direkt trycka ut degen i en pajform. Se till att degen kommer upp mot kanterna. Kör sen in ugnen på 250 grader i 10 min.
👉🏼Fyllning Vispa samman ägg och grädde i fyllningen, gärna i en mixer annars hårt för hand. Tillsätt kryddor, skär eller klipp skinkan i strimlor och lägg i och osten.
Om du vill ha små skinkbitar så mixa skinkan annars vispa. Häll i fyllningen i pajskalet. Grädda i 225 grader i ca 15-20 min.
Servera gärna med sallad, gurka och tomat. Smaklig måltid.