Dessa fantastiska vörtbröds limpor är enkla att göra och smakar så mycket godare än färdigköpta! Tänk en skiva julskinka och lite senap på en skiva vörtbröd, det är svårslaget! ❤️ (Receptet ger 2 limpor och bilderna visar 1 med och 1 utan russin)
Dec. 1, 2022
50 g smör
5 dl julmust (ej sockerfri)
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen nejlika
1 tsk salt
25 g färsk jäst
0.5 dl brödsirap
Ev önskad mängd russin
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl special
2 msk brödsirap
2 msk julmust
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll i julmust, kanel, ingefära, kardemumma, nejlika och salt. Värm upp blandningen till exakt 37°.
Smula ner jästen i en stor bunke. Häll i julmust- och kryddblandningen och rör tills jästen löst upp sig. Rör även i brödsirapen samt russin om du önskar ha i russin, går självklart att utesluta också.
Tillsätt rågsikt och vetemjöl special och låt knådas några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Ha ut degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Dela degen i två. Forma till två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 200° C över-och undervärme.
När ugnen är uppe i 200°; blanda julmust och brödsirap. Pensla blandningen på limporna och låt gräddas ca 35- 40 min. Låt sedan svalna på galler.